sunnuntaina, toukokuuta 16, 2010

Yksinkertainen ja vapauttava paradoksi


Olen joskus viitannut Eckhart Tolleen, jota arvostan suuresti ihmiselämän suurten mysteerien avaajana. Hänen innoittajansa, keskiaikainen mystikko Mestari Eckhart ei jää yhtään huonommaksi.

"Jos tunnet, 
että sinulta puuttuu harrasta mieltä ja vilpittömyyttä, 
ja olet siitä pahoillasi, 
niin juuri se on harrasta mieltä ja vilpittömyyttä."

Tietoisuus on perillä oloa.
Kohtuullisen yleinen totuus, sanoisin...
ja sanonkin.

tiistaina, toukokuuta 11, 2010

Oletko ajatellut käsikirjoittajan hommia?

Varoituksen sana on nyt paikallaan.Tämä kirjoitus vatuloi ihmisen eksistentiaalikriisin taustoja  ja sivuaa teoreettista analyysiperinnettä psykologiassa. (Nyt saa läimäyttää =) )

Minulla on ollut tapana jutella ystäväni Pekan kanssa milloin mistäkin "henkimaailman asiasta". Jokunen vuosi sitten ykkösjuttuja oli tunnistaa "nauhat" (lue: äänitteet, ämpeekolmoset, jne) joita päissämme pyörii taukoamatta. "ensin työ ja sitten huvi", "itku pitkästä ilosta", "mulla on aina huono onni arvonnoissa".

Uskomuksia, joilla elämää ja sen kulkua selitetään ja joilla ohjeistetaan oikeanlaiseen toimintaan ja elämäntyyliin. Erään psykologisen teorian tai työkalun avulla ihmistä autetaan tulemaan tietoiseksi nauhoista, jotka päässä pyöritvät ja joiden olemassa olon ymmärtäminen voi vapauttaa näkemään asioita uusin silmin.Transaktioanalyysi avaa ja kuvaa tapaamme toimia toisten ihmisten kanssa.

Jokainen meistä tekee lapsuudessaan päätökset omasta elämänkäsikirjoituksestaan. Elämänkäsikirjoitus sisältää alun, keskikohdan ja lopun sekä käskyt, kiellot, ohjelman ja aikaiset päätökset. Suurin osa käsikirjoituksesta on valmis ennen seitsemättä ikävuotta. Aikuisina meillä on taipumus tehdä valintoja, jotka sopivat tiedostamattomaan elämänkäsikirjoitukseemme.

Lapselle nämä tulkinnat ovat vallitsevassa elämäntilanteessa paras tapa saada tarpeensa tyydytettyä ja selviytyä. Osana käsikirjoituksen ylläpitämistä saatamme aikuisena luoda suhteita, joissa toistamme samoja vuorovaikutusmalleja kuin alkuperäisissä vanhempi – lapsi suhteissa.

Ja sama arkikielellä.

Päässämme pyörii vuosikymmenten takaisia nauhoja, joiden olemassaoloa emme ymmärrä. Olemme jääneet sellaisen käsikirjoituksen vangiksi, joka toimi hyvin joskus -60 luvulla, ennen kuin tiesimme, mitä on koulu tai työ tai mitä muuta eroa sedällä ja tädillä on parrankasvun lisäksi.

Kiinnostaisiko vaihtaa jo kupletin juonta?

perjantaina, toukokuuta 07, 2010

Pidätkö yllätyksistä?

"Uljaan elämän käsikirjoitus on henkilön itseohjautuva kertomus oman elämänsä hallintaanottamisesta. Uljaan elämän käsikirjoituksen noudattaminen johtaa piilossa olevan sisäisen sankarin toteutumiseen."

Kyllä. Lainaus on Jari Sarasvuolta. Ei. En ole sen kanssa aivan sinut.

Uljas elämä ja sisäinen sankari kuulostavat ja tuntuvat hyviltä, mutta että elämän voisi ottaa hallintaan?

Mietin sitä....

Osaako joku ihan oikeasti sanoa, mitä silloin hallitaan, kun oma elämä on otettu hallintaan?
 Haluaako joku tehdä sen, oikeasti?

Eikö elokuvissakin kiinnostavampaa ole, kun juoneen tulee odottamattomia käänteitä ja rytminvaihdoksia? Miksi sitten oman elämän tulisi olla hallinnassa, ennustettavaa ja ennakoitavaa? Mukavaa ja helppoa?

Onnellista? Mielellään kyllä, ja mahdollisimman usein... tosin onnikin kaipaa kontrastia tullakseen todeksi.

Milloin itse mietit käsikirjoitustasi ja muutit sitä, ellei se ollut riittävän hauska tai koskettava?

torstaina, toukokuuta 06, 2010

Tajunnan virtaa


Olen kirjoittanut tätä blogia pian nelisen vuotta. Ajatus oli kokeilla mistä blogissa on kyse ja löytää yksi tapa kirjoittaa ihan kirjoittamisen ilosta.
"Kirjoitan nähdäkseni, mitä ajattelen".

Se pitää edelleen paikkansa. Kirjoittaminen on minulle intohimo, vaikka annostelenkin sitä aika hillitysti.Kirjoitan yleensä silloin, kun siltä tuntuu. Pointti on tunnelmissa, jotka haluan jakaa jollakin tavoin toisille kanssaihmettelijöille. Yleensä huomio on jossain juuri siihen hetkeen liittyvässä ajatuksessa tai tunnelmassa..

Aina silloin tällöin kurkistan kuitenkin taaksepäin ... ihmetellen ajan ja ajatusten virtaa...

Vuodet kuluvat ja elämä soljuu eteenpäin omassa tahdissaan. Kokemukset ja näkemykset vaihtuvat tilanteen mukaan noudatellen elämän kulkua ja kaarta. Omassa elämänkaaressani tunnen tulleeni muutoksen eteen.  "Kuka olen, mihin menen ja entäs sitten?"

En tiedä...

Luulen, että kysyminen on tärkeämpää kuin vastaaminen. Luulen,  että on hyvä olla hiukan hakusessa, jottei jäisi jumiin.Vaikka jumillakin on oma merkityksensä, koen että nyt olisi aika päästä eteenpäin. Johonkin, jota en vielä tiedä, enkä edes ymmärrä.

Juuri tänään tuntuu siltä, että haluan uudistua...

Ei hajuakaan, mitä se tarkoittaa, mutta sellainen tunne on nyt päälimmäisenä. Kaipaan tuoreita näkökulmia ja yllätyksiä jotka vievät jalat alta.

Nyt kun se on sanottu, voin luottavaisesti antaa yllätysten tulla.

Näin se käy, näin se toimii...

Sitä saa, mitä tilaa.

Usko pois...



CHECK THIS OUT:
EIGHT IRRESISTIBLE PRINCIPLES OF FUN