keskiviikkona, toukokuuta 30, 2007

Ystävämme meduusat

”Meduusoista tuli Espanjan rantalomailun polttava riesa”, uutisoi Helsingin Sanomat 28.5.

Tuhannet Espanjan lomarannoille ilmestyneet meduusat uhkaavat viedä rantalomailusta maun, ja tästä ollaan artikkelissa kovin huolissaan. Ympäristöministeriö on päättänyt ryhtyä vastaiskuun ja estää tunkeilijoiden pääsyn rantaan asti.

Miksi meduusat ovat Espanjan rannoilla, juuri nyt?

Ilmastonmuutos on mukana tässäkin, kuinkas muuten. Ennen meduusat viihtyivät kaukana rannasta, koska rantavedet olivat jokien viilentämiä ja makeuttamia. Kuivuus ja sadevesien niukkuus on vähentänyt mereen virtaavan makean veden määrää, oletettavasti jokivesi on myös lämpimämpää. Siis meduusoille on suotuisat olosuhteet myös rannoilla.

Meduusakannat ovat lisääntyneet ylipäätään, koska ylikalastus on harventanut niitä saalistavia eläimiä, esim. punaista tonnikalaa ja merikilpikonnaa. Meduusa myöskin käyttää jokien mereen tuomia maatalouslannoitteita ravintonaan, ja niitähän on tarjolla runsaasti rannikolla.

Onkohan ympäristöministeriö ymmärtänyt meduusojen eleen väärin?

Kerrataanpa: ilmastonmuutos, kuivuus, ylikalastus, lannoitteet, turismi. Ihmisen aikaan saannoksia kaikki. Meduusat ovat huomanneet ahdinkomme ja tulleet avuksi, syömään lannoitteita vedestä ja ehkäisemään turismia, siis lentämistä.

Ehkä luonnon säätelymekanismit toimivat, jos vain annamme niille tilaisuuden?

Terveisin Oiva

1 kommentti:

HeidiR kirjoitti...

Lupasin kertoa teille miten minulla menee, kun palaan takaisin töihin.

Käykää lukemassa uusin juttuni. Siitä voi saada hieman vihjeitä asiaan.