Ylpeys
Kirjoittanut: Paulo Coelho 30.3.2007 9:59:58
Kirjailija Paulo Coelho kirjoittaa kuolemansynneistä. Ensimmäisen tekstin aiheena on ylpeys.
Kuolemansyntejä on ollut seitsemän asemesta kahdeksan. Kristinuskon alkuvuosina kreikkalainen munkki Evagrios Pontoslainen luetteloi nämä ihmisen merkittävimmät kielteiset taipumukset ja asetti omalla listallaan vakavimmaksi synniksi ahneuden. Jokainen kuolemansynti riitti yksin syöksemään ihmisen helvettiin. Paavi Gregorius XIII teki 1500-luvulla listaan ensimmäiset muutokset: lisäsi kateuden mutta yhdisti samalla ylpeyden ja turhamaisuuden. Syntiluettelo uudistettiin taas 1600-luvulla, jolloin siitä poistettiin synkkämielisyys ja sen tilalle kirjattiin laiskuus. Tarkastelen tässä alkavassa seitsenosaisessa sarjassa nykyisin voimassa olevia kuolemansyntejä niistä esitettyjen monenlaisten määritelmien pohjalta.
|
Vaihteeksi vähän lyhyempi ajatus. Suomen Kuvalehdessä on käynnissä kuolemansyntien esittely Paulo Coelhon tyyliin. Olen jonkinmoinen Coelho fani ja lukenut lähes koko hänen tuotantonsa, mutta se ei ole varsinainen aihe tänään.
Aihe on se, että vihdoinkin minulle selvisi miksi synkkyys on niin usein luonteenomaista meille kristillisen kasvatuksen saaneille. Näin siitäkin huolimatta, että mielestäni nasaretilaisen sanoman ydin on hänen ehdottoman rakkauden julistuksessaan.
Synkkyyden perustelu on kirjattu selkeästi oheiseen lainaukseen. Gregoriuksen mielestä nimittäin laiskuus on synkkämielisyyttä pahempi synti.
Ja siitä se ajatus sitten lähti...
Muistan jonkun viisaan sanoneen, että "ei ole sen huonompaa yhdistelmää, kuin ahkera, tehokas ja pahanilkinen".
Olisikohan taas aika julistaa ilon sanomaa?
2 kommenttia:
Aika hauska juttu!
MINÄ OLEN MYÖS COELHO FANI. Olen lukenut kaikki hänen kirjansa lukuunottamassa Pyhiinvaellusta.
Synkkämielisyys on kyllä synneistä turmiollisin.
Jännällä tavalla minulla on jo valmiiksi mietittynä blogijuttu aiheesta myötätunto ja toisten ymmärtäminen. Siinäkin puhutaan negatiivisten ajatusten hautomisesta.
Kohta ilmestyy blogiini jotain.
Pidin Pyhiinvaelluksesta, vaikka se on hiukan eri tyylinen kuin muut coelhot. Johtuneeko ehkä omakohtaisuudesta ja siitä, että ymmärtääkseni kyseessä on hänen ensimmäinen julkaisunsa?
Lähetä kommentti