torstaina, elokuuta 24, 2006

Työmoraali ja hyvä työ?

Meillä suomalaisilla on (ainakin omasta mielestämme) hyvä työmoraali. Niin oli Auschwitzin komendantillakin. Tehokas ja organisointikykyinen kaveri, prosessit kunnossa. Kokonainen elämänmoraali - tunteet, empatian ja rohkeuden sisältävä moraali - olisi saanut kelpo komendantin toimimaan toisin. Tosin hulluksi tulleen ympäristön paineen on täytynyt olla kova.

Paineita totella joukkoa on meidänkin aikanamme. Työmoraali käskee meitä kilpailemaan, kiirehtimään, olemaan tehokas ja agressiivinen. Nykyaikaisessa globaalissa kilpailussa edelleen arbeit macht frei.

Jeesus aikoinaan yritti sanoa, että se olisi totuus joka vapauttaa, mutta tiedä häntä?

Elämänmoraali kehottaa etsimään harmoniaa ja tasapainoa. Tarvitsemme arkeemme yksinkertaisia, vapauttavia totuuksia. Nuku tarpeeksi, syö itsellesi sopivaa ruokaa itsellesi sopiva määrä, tee työtä haluamallasi tahdilla, tavalla ja määrällä, kunnioita itseäsi ja toisia - myös kilpaillessasi, sekä kunnioita ja suojele ympäristöäsi.

Ennen kaikkea, murehdi vähemmän sekä menneitä että tulevia. Yksinkertainen vapaus on käsissäsi, NYT. Seuraisiko tästä myös yksinkertainen, tuloksekas ja tyydyttävä työ? Sellainen HYVÄ työ?

Mutta nyt minä ehdotan sinulle Usko siirtoa yläilmoista maan päälle: ruvetaan keksimään arkipäivän ideoita, millä työ muuttuu HYVÄksi. Minulla on yksi idea, keksi sinä lisää:

Laitetaan sähköpostiin sellainen rajoitus, että kukaan ei saa lähettää enemmän kuin 10 viestiä päivässä. Tietenkään lauantaisin ja sunnuntaisin ei saa lähettää yhtään viestiä. Mitä tästä seuraisi?

- Oiva

Ei kommentteja: