perjantaina, marraskuuta 13, 2009

Miehiltä lainattua viisautta



Selailin pitkästä aikaa blogimaailmaa keskittyneellä mielellä. Havaitsin, että on todellakin tarpeen tehdä tilaa ihmisten kohtaamisille ja sille, että ihmiset yllättävät sinut. Minut ainakin yllätettiin paitsi blogimaailmassa, myös niissä palautteissa, joita sain eilisestä postauksestani. Kiitos kaikille kommentoijille. Ajattelen vastakin ääneen kanssanne.

Uittamon ukki viittasi kommentissaan nuorisoon, joka tulee muuttamaan maailmaa tiedostavalla otteellaan. Täysin subjektiivisesti ajatellen tunnistan kyllä toisenkin ryhmän, joka on muuttumassa ja joka tulee rakentamaan tästä maailmasta oikeasti parempaa paikkaa.

Esitän väitteen: Aika harvoin keski-ikäiseen mieheen on kohdistunut yhtä ristiriitaisia odotuksia ja paineita. Hyvin harvoin ovat keski-ikäiset, tavalliset miehet, ottaneet elämän objektiivisesta ymmärtämisestä itselleen elämäntehtävää, ja suhtautuneet samaan aikaan kriittisesti ja itseensä luottaen muutokseensa. On jo aikakin.

Tolkulliset aikuiset miehet osaavat laskea leikkiä habituksestaan, ottaa vinoiluja vastaan, tehdä päätöksiä perheen arjesta, tehdä kompromisseja mistä tahansa, käsitellä näitä asioita omien kokemustensa ja persoonansa kautta, samalla syvästi tuntien. Jopa äijäenergiaa osataan kohdistaa elämää ylläpitäviin ja kauneutta luoviin kohteisiin.

Viime yönä minut pysäytti "Ole se mies, joka sinä olet" by Olematon.

Miten sitten on arvostettava omaa miehisyyttään? Se on ensinnäkin löydettävä itse. Kukaan muu ei voi näyttää sinulle kuinka juuri sinun tulisi tuoda esiin omaa voimaasi, juuri siksi että se on sinun voimaasi. Sama pätee feminiinisyyteen. Maailma tarjoilee ääliö-machomiehen ja munattoman-nössömiehen, ja niiden välillä on sitten yrittävä tasapainoilla metroseksuaalina-homo-isänä. Kovistella, keikaroida, miellyttää ja olla hukassa.


On aika antaa tilaa miehuudelle, joka nousee tiedostavan miehen itsensä mielestä. En halua nähdä enää yhtään ohjelmaa televisiosta, jossa NN tai MM antaa asiantuntijalausuntoja trendikkäästä tai muuten vain ajankohtaisesta mieskuvasta.

Kaikilla ihmisillä, myös miehillä, on aika määritellä ihmisyys uudelleen ja tehdä siitä jotain, joka on aidosti kunnioitettavaa. On aika luopua opituista malleista ja omaksutuista rooleista. On aika ottaa kaamos vastaan ja tehdä siitä vahvuutemme.

Hidasta vauhtia, hiljennä elämää, tee tilaa uuden tulla.
Ole rohkea, kun saat juonesta kiinni.
Hyväksy se, mikä on.


Ja lopuksi sama zeniläisittäin sanottuna;-)

What is the difference
between your experience of existence
and that of a saint?

The saint knows
that the spiritual path
is a sublime chess game with God
and that the Beloved
has just made such a fantastic move
that the saint is now continually
tripping over joy
and bursting out in laughter
and saying, "I surrender!"

Whereas, my dear,
I am afraid you still think
you have a thousand serious moves.


- Hafiz (from I Heard God Laughing)

Ei kommentteja: